Ako sme merali cukornatosť hrozna vinárskym refraktometrom

Hodnotenie

V článku priblížime jednoduchý spôsob ako zistiť obsah cukru v bobuľkách hrozna.

Prečo merať cukornatosť ?

Je to hlavne preto aby sme zistili kedy je správny čas na zber hrozna , kedy má primeranú cukornatosť , každý rok je správny čas trochu iný zaleží od slnečných dní a pod. Meranie refraktometrom nám pomôže odhadnúť ten správny čas repektíve ukáže obsah cukru v hrozne.

Ako merať obsah cukru hrozna refraktometrom

Je to jednoduché treba mať refraktometer na meranie sladkosti hrozna alebo muštu potom stačí prstami vylisovať šťavu na meraciu plochu refraktometru zavrieť kryt a pozriet do okuláru proti svetelnému zdroju.

Oproti klasickému cukromeru je to výhoda že stačia kvapky šťavy z jednej bobulky ktoré sa roztečú po prisme , meranie je tak rýchle stačí len malé množstvo. Po skončení merania refraktometer očistíte vodou a handričkou.

TIP skúste zbierať a merať vzorky z viacerých miest vinohradu / viniču lebo obsahu cukru v hrozne sa môže líšiť , pre to je dobré zmerať hrozno z viacerých častí vinohradu.

Refraktometer ukazuje hodnotu obsahu cukru v Brix ukazuje hladinu cukru v šťave,mušte,víne. e obsah cukru vo vodnom roztoku.

1Brix= 1 gram cukru v 100 gramoch roztoku

Meranie z refraktometrom ukázalo že hrozno musí ešte trochu dozrieť potom môžme zahájiť zber

° Bx iba približuj° Bx sa tradične používa vo vinárskom priemysle, cukre, sýtených nápojoch, ovocných šťavách, javorovom sirupe a mede.

Na základe obsahu cukru v brix môžete určiť približný obsahu alkoholu ktoré budúce víno obsahovať , nižšie je užitočná tabuľka:

Tabuľka cukornatosti / alkohol

Hodnota v brix1415161718192021222324252627
Alkohol %7.68.28.89.510.110.811.512.212.913.614.415.115.916.7


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.