Sušenie je vhodný spôsob konzervácie ovocia ktorý nám umožňuje uchovať ovocnú aj vitamíny a enzýmy počas zimného obdobia. Ovocie je síce možné kúpiť zavarené som pohároch, konzervované v plechovkách, ale najednoduchší a najlepší spôsob konzervácie je práve sušenie. Sušené ovocie je možne kúpiť napríklad tu .
Pri sušení ovocia si asi každý položil otázky napríklad ako dlho sušiť ovocie aby bolo kvalitne usušené , pri akej teplote a pod..
-
MINI Digitálny teplomer-vlhkomer s LCD€4.50
-
SensorBlue Bluetooth 5.0 -teplomer vlhkomer datalogger s aplikáciou€30.00
-
2v1 Digitálny Teplomer Vlhkomer priestorový LCD XL€7.30
-
Digitálny LCD teplomer s vlhkomerom E011€11.90
-
Multifunkčný teplomer vlhkomer s dvomi teplotnými senzormi€13.00
-
Teplomer + Vlhkomer priestorový v čiernom prevedení€4.50
Vhodné teploty a časy na sušenie potravin
Ako na sušené paradajky
Pre proces sušenia sú vhodné zrelé (čo najcviac) a pritom pevne paradajky, nesmú byť však nahnité alebo plesnivé. Paradajky umyjeme a osušíme. Nakrájame ich podľa ľubovôle ostrejším nožom na štvrtiny až osminy alebo na plátky hrubé asi 4-6 mm. Tie potom naskladáme rovnomerne v jednej vrstve na sušiace podnosy. Dobu sušenia ovplyvňuje veľkosť samotných paradajok. Väčšie kusy sa sušia dlhšie. Paradajky sušíme pri teplote okolo 50 ° C a 55 ° C po dobu medzi 8 až 10 hodín.
Ako usušiť slivky
Vykôstkované slivky naukladáme na tácku otvorenou stranou nahor a pri teplote okolo 55 ° C sušíme desať hodín. Potom sušenie zhruba na päť hodín prerušíme a necháme slivky odpočinúť. Po tejto pauze sušíme ďalších desať hodín pri rovnakej teplote. Celý proces opakujeme ešte raz. Dobu sušenia je ťažšie určiť a je závislá na vyzretosti a veľkosti sliviek.
Ako usušiť jablká
Na sušenie používame najlepšie čerstvé, vyzreté, kvalitné a mechanicky nepoškodený suroviny. Pri teplote 50 až 55 ° C získame z 10 kg jabĺk približne 1,5 až 2 kg krížaliek.Sušia sa cca 8-10 hodín zaleží na sušiarni a teplote.
Ako zistiť kedy je to už usušené ?
Treba trošku pochopiť sušiaci proces dáme nakrájanie ovocie ktoré obsahuje veľa vody tá sa postupne odparuje stúpa vlhkosť v sušiarni tá ostatne stúpnutá až do konca procesu sušenia ovocia , to je už usušené resp nevylučuje vodu (nezvyšuje sa vhlkosť vzduchu). Na konci procesu sušenia vlhkosť začne klesať , vtedy viem že ovocie je už dobre usušené spravidla stačí dodržiavať čas ktorý je udaný v recepte.Na monitoring sušenia odporúčam teplomer vlhkomer s čidlom :
K dispozícii sú aj iné prístroje na meranie teploty a vlhkosti
- Ak teplota sušenia neprekročí 42 ° C, zachováme všetky enzýmy a vitamíny, ktoré sušené ovocie vo veľkej miere ponúka. Sušené ovocie a zelenina obsahuje tiež dôležité fytochemikálie, ktoré preventívne pôsobia pred vznikom rakoviny a srdcovo cievnych chorôb. Konzumáciou sušeného ovocia navyšujeme tiež celkovú prijímanou dávku antioxidantov.Pri teplote nad 75 stupňov sa enzými kompletne zničia
- Ak sušíme ovocie v trúbe po celú dobu musí byť trúba pootvorená, aby para, ktorá sa z ovocia uvoľňuje, mohla unikať.
- Čím viac sít možno do sušičky umiestniť naraz, tým viac pri sušení ušetríme energie.